In de pers
Tweedehands zit volledig in de lift. En terecht, want het meeste dat je nodig hebt, heeft iemand anders al (gehad). Heb je een ‘nieuwe’ telefoon nodig, dan is de kans groot dat je eerst kijkt wat voor refurbished telefoons beschikbaar zijn. Maar wist je dat dit ook kan met it apparaten, zoals computers of laptops? We zetten 5 voordelen van refurbished it-apparaten voor je op een rij.
Wat is refurbished precies?
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe laptop, smartphone of misschien zelfs security hardware zie je al gauw dat de keuze reuze is wat betreft nieuwe producten. Sinds enkele jaren heb je echter nóg meer keuze, namelijk in de categorie refurbished producten. Tweedehands en van goede kwaliteit. Refurbished it-apparaten zijn apparaten die al eens gebruikt zijn en een tweede leven hebben gekregen. Deze apparaten zijn volledig nagekeken, waar nodig gerepareerd en opgelapt en opnieuw op de markt gebracht.
Grootste voordeel: beter voor het milieu
In een gemiddeld huishouden vind je volop IT-apparatuur. Denk alleen al aan de smartphones en zelfs tablets waar je gebruik van maakt. Wanneer je kiest voor refurbished IT-apparatuur kies je dus voor apparatuur dat al eens gebruikt is. De gedachte hierachter is dat het duurzamer én goedkoper is. Door de keuze voor refurbished is er namelijk steeds minder vraag naar nieuwe producten en dat scheelt een gigantische hoeveelheid energie, grondstoffen en afval. Om je een idee te geven, het ICT afval was in 2020 zo’n 10 miljoen kilo
Genoeg keuze van refurbished producten
Wat veel mensen niet weten, is dat je enorm veel keuze hebt bij refurbished producten in allerlei verschillende modellen. Denk aan computers, desktops, monitoren en laptops, maar er bestaat ook refurbished security hardware, zoals refurbished Cisco Security.
Garantie op refurbished
Als je twijfelt, dan is het misschien goed om te weten dat er op refurbished producten vaak garantie zit. Daarbij heb je niet te maken met aankoop problemen via tweedehands sites, zoals marktplaats. Kies daarom voor dergelijke apparatuur bij een erkende en kwalitatieve (web)winkel. Doe hier altijd onderzoek naar. Een particulier die refurbished apparaten verkoopt, is wat dat betreft iets minder betrouwbaar.
Jaarlijks komt er zo’n twee miljard vierkante meter aan leer op de markt. Om dat te produceren heb je heel veel koeien nodig. Die koeien nemen niet alleen veel land in gebruik, ze hebben ook water en voedsel nodig en stoten bovendien veel methaan uit, een groot probleem in de veehouderij. Daarnaast zijn er veel chemicaliën nodig om van de koeienhuiden leer te maken. De productie van leer is dus geen schone industrie.
Daarom zijn er veel ontwikkelingen in de wereld van kunstleer. Denk aan leer uit vissenhuiden, palmbladeren, mango- en ananasschillen en schimmels. Toch is niet ieder alternatief voor leer even duurzaam. Het grootste deel van kunstleer is namelijk gemaakt van plastic. Dit imitatieleer bestaat uit een laag stof met microvezels of polyester. Daar bovenop zit een synthetische laag, zoals polyurethaan, een stof die wordt gewonnen uit aardolie. Daarbij komen niet alleen veel microplastics vrij, maar ook CO2-uitstoot, omdat plastic wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen.
Plantaardig leer gaat nog niet zo lang mee als traditioneel leer. Het slijt sneller, waardoor je eerder een vervanger moet aanschaffen. Daarom zijn sommige plantaardige leerproducten aangelengd met plastic, waardoor het leer steviger is en langer meegaat. Of er moet een extra laagje overheen; vaak een plastic coating. Dat proces is nog niet geheel milieuvriendelijk.
Leer uit kunststof
Het meeste alternatieve leer is gemaakt van plastic, en dit laat een grote CO2 voetafdruk achter. De synthetische kunstleermarkt was in 2020 goed voor zo’n 31,4 miljard dollar. Een andere studie laat zien dat deze markt in 2027 zal groeien tot 40,5 miljard dollar. Toch is dit slechts een fractie van de gehele leerindustrie. Die wordt namelijk geschat op een waarde van 394,1 miljard dollar, dat is dertien keer zo veel als de synthetische markt.
Kweekleer
Naast leer uit plantaardige of fossiele producten is er nog een andere manier om het product duurzaam te maken: het kweken van leer uit een paar koeiencellen. De Nederlandse start-up Qorium haalde recent 2,6 miljoen euro op om het kweken van leer op te schalen. Hoe het werkt? Voor het kweken van leer hebben ze slechts een paar cellen van een echte koeienhuid nodig. Van die paar cellen kan Qorium wel honderdduizend vierkante meter leer kweken. Per kilo is er voor kweekleer 99 procent minder water nodig, 66 procent minder energie en 36 procent minder chemicaliën. En bovenal: er komt geen methaan vrij bij het kweken van leer. Het kweken van een stuk leer kost zo’n drie tot vier weken en er is weinig ruimte voor nodig.
Voor kleinere organisaties en start-ups blijft het nog lastig om te concurreren met de grote bedrijven in de traditionele leerindustrie. Ook zijn sommige experts kritisch op alternatieven voor traditioneel leer. Volgens hen is leer niet het product dat de vleesindustrie draaiende houdt, maar de consumptie van vlees. Leer is slechts een bijproduct en zolang vleesproductie doorgaat, zouden we van dat bijproduct gebruik moeten maken.
De regels voor vergelijkingssites voor zorgverzekeringen worden aangescherpt. Voortaan moeten de sites de kale zorgpremies tonen, zonder daarin verwerkte eenmalige kortingen of premiekortingen voor een hoger eigen risico.
Ook mogen verzekeraars die vergelijkers provisie betalen voor afgesloten polissen, niet worden bevoordeeld in de resultaten van de vergelijking. Dat maakt minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag bekend, meldt De Telegraaf. De vergelijkers vervullen volgens Schippers een 'cruciale' rol binnen het stelsel. Omdat er heel veel verschillende polissen zijn, zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Vergelijkers kunnen hierbij helpen, maar uit onderzoek blijkt dat polisinformatie op de vergelijkingssites de laatste jaren regelmatig niet klopte.